Rozlučka školáčků

10.07.2016 21:37

Ke konci každého školního roku neodmyslitelně patří loučení. Naše rozlučky s budoucími prvňáčky plánujeme vždy na poslední červnový pátek, to abychom měli dostatek času společně si ho všichni užít, strávit ve školce společnou noc, nemuset ráno nikam spěchat.

A to se nám opět podařilo i přesto, že byl letošní školní rok výjimečný v mnoha ohledech.

Nejenže letos odchází do prvních tříd zatím rekordní počet dětí - 16, ale také ve složení personálu došlo během roku k výrazným změnám.

Už od pondělí přicházejí předškoláčci do školky se svými aktovkami – nejen se pochlubit, ale chystá se přeci jejich velký den, kdy budou slavnostně vyřazeni ze školky a stanou se z nich opravdoví školáci. Někteří se těší moc, jiní méně a někteří pořád ještě váhají.

Přichází pátek a jejich den D je tu. Slavnostně oblečeni vítají své rodiče písničkou o tom, jak by taková škola mohla vypadat, následuje malé prověření jejich znalostí při plnění drobných úkolů. Do některých úkolů zapojíme i rodiče předškoláků, takže vzniknou zajímavá uskupení lidiček, která nám zazpívají a zahrají veselé písničky. Tomu všemu přihlíží dvojice starostů – z Libňatova a Maršova, aby se i oni mohli se školáčky rozloučit a předat jim své dárky a přání.

Po předání vysvědčení a dárků nás děti při písničce a tancování s aktovkami ujistí, že teď už se do školy těší všichni, a pomalu se přesouváme na naši zahradu, kde šikovní tatínkové připraví ohniště na opékání buřtíků. Po večeři se loučíme s rodiči a vyrážíme na tajný výlet, tentokrát na návštěvu do loutkového divadla v Úpici. Cestou zpátky zažijeme ještě spoustu legrace a po stezce odvahy příjemně unaveni zalézáme do svých spacáků a spíme až do rána.

Letošní třída předškoláků tvoří skvělou partu dětí, kteří dokážou táhnout za jeden provaz, když je třeba, ale dožadují se spravedlnosti, pokud někdo domluvená pravidla záměrně porušuje. Ve školce společně prožili kus života (většina z nich čtyři roky), a za tu dobu z nich vyrostli samostatné, slušné a sociálně zralé osobnosti. Dobře poznají, co je správné a co ne, umí pochválit, poradit, pomoci slabším, přirozeně reagují v běžných, pro život potřebných situacích, umí chránit bezpečnost nejen vlastní, ale i ostatních, zkrátka nemyslí jen na sebe, ale jsou nedílnou součástí skupiny, kam patří. Věřím, že v podobném duchu budou pokračovat i ve svých nových školách.

Vám, milí rodičové, děkuji za důvěru, se kterou jste k nám každé ráno své děti přiváděli, za výbornou spolupráci, za vaše nápady, náměty, připomínky i finanční podporu některých z vás.

Přeji vám všem hodně trpělivosti, shovívavosti s vašimi prvňáčky a radujte se z maličkostí, protože od malého úspěchu je jen krůček k velkým věcem.

Krásné sluníčkové prázdniny s vašimi nejbližšími přeje Iva Pichová.

 

Mrkněte na fotografie

—————

Zpět